Pilgrimsrunda
Pilgrimsrundan på Furubodas anläggning i Yngsjö består av nio stationer. Denna ligger i anslutning till pilgrimsleden Paradisvägen. Välkommen att vandra.
Välkommen till Paradisvägen!
Välkommen till Paradisvägen!
Visste du att Furubodas anläggning i Yngsjö ligger längs med Paradisvägen? Ja, den heter så, den del av Pilgrimsleden i Skåne och Blekinge som sträcker sig från Simrishamn i söder till Fridafors i norr. Vi har anslutit till den med en liten runda kring Furubodas område.
Furubodas pilgrimsrunda formades 2017. Den består av nio stationer som markerats med röda stolpar. I samband med invigningen placerades en figur skapad av skulptören Sven-Åke Ekberg på en av stolparna. Därefter har rundan utökats med flera nya figurer.
Välkommen att vandra!
Varmt välkommen att besöka oss och vandra längsmed vår pilgrimsrunda!
Personalen i receptionen lånar gärna ut vår pilgrimsbroschyr, som leder dig genom din vandring. Broschyren, som även innehåller en karta över rundan, kan du ha med dig på din vandring.
Några glimtar från rundan
Följ med på en vandring förbi några av stationerna!
Frihet
Friheten kommer först! Du hittar den vid fontänen utanför den stora folkhögskolebyggnaden. I broschyren står det såhär om friheten:
“Allt som är viktigt bär jag med mig. Det är befriande att ge sig själv tid för eftertanke, för reflektion och skapa ett rum av frihet från vardagens alla måsten.
Och att samtidigt veta att verklig frihet finns bara att finna i relation med den andre. Jag blir till i mötet, med mig själv, med den andre och med Gud.”
Enkelhet
Vid en bänk står enkelheten och håller i ett äpple. Det kanske verkar simpelt, men det är också vad enkelhet handlar om: “Enkelhet är att glädjas över de små sakerna i livet.” Kvinnan med äpplet fick sin plats här under våren 2018.
Bekymmerslöshet
En bit upp i skogen, bakom lekplatsen, finner vi bekymmerslösheten:
“Att bara få ta en dag i taget. Att inte bekymra sig så mycket för morgondagen. Att alltmer lära sig leva idag. I nuet. Att vara närvarande i det som sker. Leva nu.”
Andlighet
“Andligheten i pilgrimens värld kan vara mycket kroppslig. Vi sitter ihop som människor. Ande, kropp och själ.
Att söka livets djup, att söka bortom det omedelbart synliga handlar inte om att utesluta världen utan om att innesluta den. Vi är alla en del av skapelsen. Vi hör ihop med den.”
Andligheten – med vår nyaste skulptur – hittar vi bakom restaurangen, vid örtagården och det lilla museet.