Hundkursen

Det här är en anpassad kurs och för dig som älskar hundar! Du vill kanske skaffa egen hund i framtiden eller arbeta på hunddagis eller i en djuraffär. Då kan hundkursen vara rätt för dig!

Deltagare på hundkursen på hundpromenad

Om kursen

Syfte och målsättning

Kursens syfte är att lära dig vad som krävs för att leva och sköta om hundar och vad som gäller för att arbeta på hunddagis eller i en djuraffär.

Målet är att efter hundkursen, ska du känna hur du vuxit till ditt bästa jag inför en hund – för att hunden förtjänar det bästa. Att du fått kunskap och insikt vad du kan utföra tillsammans med hund. 

Arbetsmetod och målgrupp

Kursen driver ett mindre hunddagis i en villa i utbildningssyfte och som arbets-metod. Hunddagisets hundar är det som styr vardagsrutinerna i schemat. Rutiner är bra för alla och inlärning görs mycket praktiskt och får ett tydligt sammanhang.  
Kursen är på två år och har 11 deltagare. Vi arbetar oftast i halvklass. Vi är ute i alla väder och du går en promenad varje dag på ca 3-5 km. Halva gruppen promenerar med hundarna. Andra gruppen läser hundkunskap, städar hundboxar, sköter trädgård, bygger material till hundarna, har matlagning, idrott, bild, simning och egen tid för läsning.    

Kursen vänder sig till dig som har gått anpassad gymnasieskola eller riksgymnasium, eller till dig som har en förvärvad hjärnskada i vuxen ålder. Har du svårt att gå vill vi att du ska ha med egen elrullstol eller elscooter som du kör själv eller med hjälp av personlig assistent.

Ämnesplan

Hundkunskap

Du lär dig om:

  • Olika hundraser och olika hundtyper
  • Hur hundars samspel och språk fungerar
  • Vilka beteendeproblem och stress som kan uppstå hos hund och mellan hund och hundägare
  • Allmän hundvård, smittspridning, sjukdomar, första hjälpen och djurskyddslagen

Träna hund

Du får lära dig:

  • Vardagslydnad, kul aktivering och friskvård hos hund
  • Hur säkra hundpromenader görs
  • Positiva och mjuka inlärningsmetoder
  • Berikning och stimulans för hundens behov som till exempel gräva, nosa, klättra i olika miljöer
  • Socialt samspel – personlig utveckling för tydlig kommunikation och samspel med hund.

Min framtid med hund – personligt hundskötarintyg

Vid kursstart sätter du ditt mål med din framtid med hund, om du vill bli hundskötare på ett hunddagis, jobba i djuraffär, skaffa egen hund, utvecklas som person tillsammans med hund och så vidare.

Tillsammans med kursteamet utvecklar vi metoder för att du ska nå ditt mål, din dröm. Dessa arbetsmetoder med tips kring hur du hanterar hund, vilka hjälpmedel som behövs med mera sammanställs till ditt personliga hundskötarintyg.

Detta hundskötarintyg är nytt och unikt för denna kurs. Hundskötarintyget blir ett bevis för att underlätta för dig med funktionsnedsättning att nå ditt mål med hund.

Beroende på personligt mål får du lära dig specifikt kring hund vad ditt mål kräver.

 

Ladda ner kursblad och ämnesplan

Läs även om kursens innehåll i kursbladet och ämnesplanen:
 

 

Hundkursen på instagram

Besök Hundkursen på instagram och se lite bilder från kursen!

Kontakta oss för mer information